Skriv din e-post adress nedan och klicka på skicka om du vill ha nyhetsbrevet.

Din epost (obligatorisk)

Kontrollfråga för att kontrollera så detta inte är en automatiserad förfrågan. Skriv tecknen som visas här under i rutan nedan.
captcha

Välkommen till ett nyhetsbrev som innehåller korta nyheter, råd och tips om jämställdhet, mångfald, hållbarhet och inkludering

Du kan finnas med i vårt prenumerantregister. Vi har förmedlat nyhetsbrevet eller skickat inbjudningar till dig om till exempel frukostseminarier som vi har arrangerat.

I samband med att EUs nya dataskyddsförordning (GDPR) börjar gälla 25 maj, vill vi informera om att vi gärna vill fortsätta att skicka information till dig och därför får du gärna uppdatera din prenumeration och ange om du är intresserad av något särskilt ämne.

Som prenumerant har du i varje informationsutskick möjlighet att avsluta eller ändra din prenumeration. Svara gärna på info@euroquality.se. Stort tack!

Mejladress:

Lista: Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019

TIO I TOPP-LISTAN, YPAI 2019:
Företag Index
1 Google 72,4
2 IKEA 66,8
3 Spotify 65,9
4 Microsoft 65,6
5 Apple 64,9
6 Tesla 63,3
7 NASA 63,1
8 Volvo Group 62,3
9 Volvo Car 60
10 Scania 58,8

Google har fortsatt gott rykte – företaget värderas högst bland Sveriges mest attraktiva arbetsgivare när Academic Work presenterar 2019 års upplaga av Young Professional Attraction Index, YPAI.

Drygt 7 000 studenter och akademiker har fått rangordna svenska arbetsgivare utifrån tre kriterier – rykte, framgång och viljan att få jobb där.
Ett bolag som är nytt på listan är livsmedelsföretaget Oatly som klättrat upp till en 11:e plats.

”Oatly befinner sig just nu i en spännande global tillväxtfas, som går i takt med människors ökade insikt om att vi måste ställa om till en mer växtbaserad kost för vår hälsas och för vår planets skull”, säger Maria Lindén, HR Manager på Oatly. Hon tror även att det är företagets värderingar som gjort att Oatly har fått en fin placering i YPAI-indexet. ”Vi brinner för hållbarhet, hälsa och transparens. De värderingarna delas av våra medarbetare och är väldigt levande i vår vardag och i varje beslut vi fattar.” Listan på 100-topp arbetsgivarna har sammanställts för femte året i rad. Omkring 25 procent av arbetsgivarna byts ut varje år.

”Vi är inte förvånande att Google är kvar i toppen och att Oatly klättrar rakt in på en 11:e plats. Det är två arbetsgivare som har varit väldigt duktiga på att skapa sig en stark identitet som medarbetarna är en självklar del av”, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work.

https://www.va.se/nyheter/2019/08/19/sveriges-hogst-anseddaarbetsgivare/?utm_campaign=VeckansAff%C3%A4rer_190820_Username_arbe tsgivare2019&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=c7840a7 8db05459e9ab9982dbd954f82&elq=7de7d1afd8524692be77f0ea0185320b&elq aid=27003&elqat=1&elqCampaignId=19540

Oro bland lärare: ”Vanligt att elever hotar anmäla”

Barn- och elevombudet överklagar ett kränkningsfall till HD. Det blir allt vanligare att elever och föräldrar hotar att anmäla lärare, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Fallet gäller en högstadieelev som vägrade lämna en soffa och därför lyftes bort av en lärare. Incidenten inträffade 2017.

Barn- och elevombudet, BEO, menar att behandlingen kränkte eleven, som ska ha känt rädsla och ångest, och stämde huvudmannen Lidköpings kommun på 10 000 kronor i skadestånd. Eleven har en särskild handlingsplan om att han ska behandlas på ett lågaffektivt sätt eftersom han har adhd och viss autism.

Men Göta hovrätt ansåg i sin dom att lärarens agerande var befogat oavsett om det förelåg en handlingsplan eller inte och friade, likt tingsrätten, kommunen.

BEO, en del av Skolinspektionen, beslutade därför i augusti att överklaga domen till Högsta domstolen, vilket Expressen, DN och flera andra medier rapporterat om. Domstolen har ännu inte fattat beslut om prövningstillstånd.

BEO Caroline Dyrefors Grufman uppger i en skriftlig kommentar att anledningen till överklagan är att hon vill ha vägledning för liknande fall i framtiden.
1/2 2/2 Det vore välkommet med tydligare regler, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, LR.

– Våra medlemmar upplever osäkerheten som jätteproblematisk.

Åsa Fahlén berättar att elever och föräldrar allt oftare hotar med att anmäla lärare för att få sin vilja igenom. LR gjorde en undersökning 2016 som visar att antalet anmälningar mot lärare ökar, men att bara tre procent av fallen leder till någon form av föreläggande.

– Bara själva hotet gör att man faktiskt inte agerar när man känner att man borde. Som lärare har du både ett ansvar för elevernas kunskapsutveckling och för deras trygghet. Och då är du inte bara ansvarig för en elev, utan en hel grupp, säger Åsa Fahlén.

Lärarförbundet ser samma trend.

– Det är en väldigt destruktiv kultur som behöver förändras. Som lärare jobbar du på samhällets uppdrag, inte föräldrarnas, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Lärarnas tidning har pratat med flera lärare som säger att många är oroliga för att bli anmälda.

– Det kan bli många möten med rektor och föräldrar om en lärare bryskt tar ifrån en elev något, säger Ingrid Larsson, gymnasielärare och ordförande för Lärarförbundet i Sundsvall, till tidningen.
Enligt Tomas Hultquist, rektor på Engelbrektsskolan i Stockholm, beror ökningen i antalet anmälningar troligtvis på att kränkningar uppmärksammas mer.

– Kränkningar är i dag betydligt ovanligare än om man går ett par år tillbaka i tiden. Att anmälningarna ökar handlar nog inte om att klimatet i skolan blivit sämre, snarare tvärtom, säger han till SvD.

BEO har fått intern kritik för sitt agerande. I en skrivelse uppger 16 handläggare på Skolinspektionen att BEO driver skadeståndsfrågor för hårt, rapporterar DN.

Kampanj mot att kvinnor fängslas efter aborter i El Salvador

Sommar
Carmelina Pérez omfamnas av en av sina advokater efter att den 23 april ha blivit frikänd för mord. I juni förra året dömdes hon till 30 års fängelse efter att ha drabbats av komplikationer i samband med ett missfall.

För närvarande sitter 15 kvinnor fängslade i El Salvador, dömda till långa straff för att ha genomfört aborter. Nu har lokala och internationella människorättsorganisationer inlett en stor kampanj för att förändra landets mycket stränga abortlagstiftning.

El Salvador är ett av få länder i världen som inte bara förbjuder alla former av aborter, utan där kvinnor som genomgått aborter dessutom döms till fängelse. Enligt lokala organisationer åtalades minst 129 kvinnor för detta brott mellan år 2000 och 2011.

Kvinnorna som blivit dömda har i många fall blivit det efter att ha genomfört illegala aborter och sedan drabbats av komplikationer och tvingas söka vård. På sjukhusen har läkarna sedan av rädsla för att själva bli åtalade valt att anmäla kvinnorna, som i de flesta fall kommer från fattiga förhållanden.

Amnesty International och lokala människorättsorganisationer kräver nu förändrad lagstiftning och ett upprop har undertecknats av 300 000 personer.

Kampanjen fick förnyad kraft efter att 21-åriga Carmelina Pérez nyligen blev friad av en högre rättslig instans efter att tidigare ha blivit dömd för mord och hunnit avtjäna 15 månader i fängelse.

Carmelina Pérez har en treårig son i sitt hemland Honduras. Hon arbetade som hembiträde i El Salvador då hon drabbades av ett missfall, som misstänktes vara framtvingat. I juni förra året dömdes hon till 30 års fängelse för mord. Hon grät av lycka efter att en domstol i staden La Unión den 23 april förklarat henne oskyldig.

– Jag är så lycklig eftersom jag nu kommer att kunna återförenas med min son och min familj, sade hon till IPS efter domslutet.

Av de 17 kvinnor som sedan 1998 har dömts för samma brott sitter 15 fortfarande i fängelse. År 1998 ändrades landets lagar och det beslutades att abort skulle vara förbjudet under alla omständigheter – även om moderns liv stod på spel eller om graviditeten var resultatet av en våldtäkt eller berodde på incest.

En av de 17 kvinnor som dömts för att ha genomfört en abort, en grupp som kommit att kallas ”Las 17”, var den nu 25-åriga Carmen Guadalupe Vásquez. Efter att ha blivit våldtagen och fått missfall dömdes hon till 25 års fängelse. Hon hann avtjäna sju år i fängelset innan hon i januari i år frigavs av Högsta domstolen, med hänvisning till att åklagarsidan begått formella fel i den tidigare domen.

För närvarande sitter minst ytterligare fem kvinnor häktade för samma brott i avvaktan på dom.
– Det totala abortförbudet är ett brott mot flickors och kvinnors mänskliga rättigheter, i enlighet med deras rätt till liv, hälsa och rättvisa, sade Amnesty Internationals Amerikachef Erika Guevara nyligen i samband med ett möte i San Salvador.

Hon påpekade samtidigt att den salvadoranska lagstiftningen slår särskilt hårt mot landets fattigaste kvinnor.

Det är väl känt att kvinnor från medel- eller överklassen kan genomföra betydligt säkrare aborter på privata kliniker i El Salvador, där de inte löper någon risk att gripas.
Amnesty International menar att El Salvador måste legalisera aborter åtminstone i de fall där kvinnan blivit gravid på grund av våldtäkt eller incest, eller där kvinnas hälsa står på spel, samt i fall där fostret är mycket svårt skadat eller har små chanser att överleva.

Nyligen träffade representanter för Amnesty International, samt den lokala organisationen Agrupación Ciudadana, och USA-baserade Centret för reproduktiva rättigheter, företrädare för landets regering. Detta för att framföra sina krav på en reformering av abortlagstiftningen och överlämna de 300 000 namnunderskrifterna.

– Det finns åtminstone ett intresse för att prata, vi ser en viss öppenhet, säger Paula Ávila vid Centret för reproduktiva rättigheter till IPS.

Samtidigt meddelade nyligen Interamerikanska människorättskommissionen, IACHR, att man kommer att granska fallet med en kvinna kallad ”Manuela”. Manuela var en kvinna som efter att ha fått ett dödfött barn dömdes till 30 års fängelse efter att ha felaktigt anklagats för att ha genomfört en abort. Senare framkom det dock att hon led av en cancerform som kan förorsaka missfall. Manuela avled i fängelse 2010 utan att ha fått tillgång till cancervård.

Debatten om aborter i El Salvador domineras ofta av moraliska och religiösa argument som förs fram av ledare för både katolska kyrkan och olika evangeliska kyrkor.
Samtidigt innebär den friande domen för Carmelina Pérez att hoppet stiger även för andra kvinnor som dömts i enlighet med den hårda lagen. Den friande domen kom efter att domstolen avvisat ett utlåtande från den gynekolog som åklagarsidan byggt sitt åtal på. Detta var första gången en domstol i landet avvisat ett sådant utlåtande.

Läs mer om aborter Goda nyheter: Guadalupe är fri (Amnesty Press nr 1/2015)
Hundreds of thousands join the struggle to put an end to El Salvador’s abortion ban (Amnesty International 22 april 2015)
Twelve facts about the abortion ban in El Salvador (Amnesty International 25 september 2014)

<a href=”http://www.amnestypress.se/notiser/15036/kampanj-mot-att-kvinnor-fangslasefter-aborter-i-e”>http://www.amnestypress.se/notiser/15036/kampanj-mot-att-kvinnor-fangslasefter-aborter-i-e</a>

Pensionsåldern höjs – men äldre kvinnor ratas av arbetsgivarna

Nästa år höjs pensionsåldern till 68 år. Samtidigt värderas äldre kvinnor och deras kompetens lågt. Akademikerkvinnors löner stagnerar redan vid 50, enligt en ny rapport.
Yvonne Westermark, 62 år, kämpade länge för att få ett nytt jobb.

– Titta bara på alla gubbar i Svenskt Näringsliv, visst är det så att äldre kvinnor och män behandlas olika, säger hon.

Åldersdiskriminering och ålderism har diskuterats flitigt de senaste åren. Både män och kvinnor utsätts för stereotyper baserat på deras ålder. Men viss forskning pekar på att äldre kvinnor är extra utsatta. Till exempel är akademikerkvinnor passé på arbetsmarknaden efter att de har fyllt 50, enligt en rapport från rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek. Med det menas att deras löneutveckling stagnerar i jämförelse med jämngamla män.

Redan vid 30 års ålder går män förbi kvinnor, men störst skillnad syns i spannet 45–49 till 50–54 år. I gruppen 45–49 år är lönegapet mellan kvinnor och män cirka 4.000 kronor. Gapet växer till 10.000 kronor i gruppen 50-54 år, enligt rapporten. Varför lönegapet ökar är oklart.

– Äldre kvinnor ifrågasätts inte bara för att de är äldre, det handlar också om sexism och attraktivitet, de bedöms utifrån sitt utseende, säger Clary Krekula, professor inom sociologi och perspektiv på ålder, vid Karlstads universitet.

Regeringen har konstaterat att äldres kompetens måste tas på allvar. Förra året tillsattes en delegation som ska utreda hur man värnar om äldre arbetskraft. Likaså har anställningsskyddet ändrats och nästa år har människor rätt att stanna kvar på sina jobb upp tills 68 års ålder.

– Det går inte ihop, ska vi få människor att jobba längre med bibehållen hälsa behöver vi först ta tag i problemet med ålderism, och sedan höja pensionsåldern, nu blir det i fel ordning, säger Clary Krekula.

Chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare, efter att ha sökt ett jobb, faller kraftigt redan i 40-årsåldern för båda könen, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, se nedan. Närmare pensionsåldern kontaktas nästan ingen till en intervju.

Fakta-Rapporten

 • Jurek är ett rekryterings- och bemanningsföretag som släpper Jurekbarometern varje kvartal. Rapporterna sammanställer lönestatistik bland akademiker. 6.576 jobbansökningar analyserades inför denna rapport.
 • Löneutvecklingen stagnerar för akademikerkvinnor efter att de fyller 50. Från spannet 45-49 år till 50-54 år ökar lönegapet mellan kvinnor och män från dryga 4.000 till 10.000 kronor. Källa: Jurekbarometern.
  Fakta-Ålderism och åldersdiskriminering
 • Ålderism är när diskriminering förekommer på grund av personens ålder. Begreppet syftar framför allt på fördomar och stereotyper. Både yngre och äldre personer utsätts. Till exempel kan en ung människa anses vara för oerfaren på grund av sin ålder.
 • Åldersdiskriminering är ett lagbegrepp, och är en av de sju diskrimineringsgrunderna som omfattas av lagens förbud mot diskriminering.
 • Av de sju diskrimineringsgrunderna har åldersdiskriminering ett stort antal anmälningar. 2018 kom det in 305 anmälningar om åldersdiskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO). 151 stycken berörde arbetslivet.

Hittills i år har ungefär 91 anmälningar om åldersdiskriminering i arbetslivet rapporterats till DO. Källa: DO.

https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/rapporter-kvinnor-over-50-passe-paarbetsmarknaden/

Äldre kvar i arbetskraften allt längre

Hälsan har förbättrats avsevärt bland de äldre under de senaste 50 åren, vilket har gett goda förutsättningar för ett förlängt arbetsliv. Även förändringen av förtidspensionssystemet är en viktig bakomliggande drivkraft till de äldres kraftigt ökade arbetskraftsdeltagande.

Många saker påverkar hur länge de äldre är kvar på arbetsmarknaden. Hälsa och utbildningsnivå kan till exempel vara viktigt för hur länge det är möjligt att arbeta. Arbetsmiljö och olika politiska beslut kan också spela roll.

Rapportförfattarna studerar hur äldres förutsättningar att arbeta har förändrats under de senaste 50 åren.

Borttagen möjlighet till förtidspension viktigt

Betydligt fler äldre är kvar i arbetskraften idag än för 20 år sedan. För män i åldersgruppen 60–64 ökade arbetskraftsdeltagandet från 55 procent i slutet av 1990-talet till 75 procent 2017. För kvinnor i samma åldersgrupp låg arbetskraftsdeltagandet på närmare 70 procent 2017.

Forskarna finner att politiska beslut har varit viktiga för utvecklingen. Den stegvisa förändringen av förtidspension till sjukersättning sedan början av 1990talet tycks ha varit mycket betydelsefull för att förmå fler att vara kvar i arbetskraften. Sjukersättningen har renodlats till en försäkring som omfattar förlorad arbetsinkomst till följd av nedsatt arbetsförmåga.
– Tidigare fanns det ett drag av arbetsmarknadspolitik i den här försäkringen, säger Lisa Laun som är en av flera rapportförfattare. Personer kunde bli förtidspensionerade för att lämna arbetskraften. Det har vi inte kvar idag. Tillsammans med att det införts striktare hälsokrav ser vi att fler är kvar.

Men bland de som passerat 65 år har det hänt ganska lite. Endast cirka 25 procent av männen och knappt 20 procent av kvinnorna i åldern 65–69 arbetar.

– I den här gruppen finns en stor potential för ökad sysselsättning, menar Lisa Laun. Normen att pensionera sig vid 65 års ålder tycks fortsatt förvånansvärt stark trots att de äldre blir allt friskare. Sverige har i en internationell jämförelse exceptionellt högt arbetskraftsdeltagande bland 55–64-åringar, men exempelvis USA har högre sysselsättning bland de som är äldre än 65 år.

Minskat förtroende för Försäkringskassan

Rapportförfattarna visar även att striktare krav inom sjukersättningen tycks ha bidragit till ett minskat förtroende för Försäkringskassan.

IFAU-rapporten är en bearbetad version av Drivkrafter och möjligheter till ett förlängt arbetsliv utgiven av SNS förlag i maj 2018.

https://www.ifau.se/sv/Press/Meddelanden/drivkrafter-och-mojligheter-till-ettforlangt-arbetsliv/

IFAU-rappport 2018:20 är skriven av Per Johansson, Uppsala universitet och IFAU. Lisa Laun, IFAU. Mårten Palme, Stockholms universitet. Helena Olofsdotter Stensöta, Göteborgs universitet. För frågor kontakta Lisa Laun på lisa.laun@ifau.uu.se eller 018-471 6056.

Kinnevik ska utjämna könsrepresentationen i ledningsgruppen

Investmentbolaget Kinnevik har beslutat att minst 10 procent av investeringsbudget ska öronmärkas för företag grundade eller ledda av kvinnor från och med 2019. Det framgår av ett pressmeddelande.
Därtill ska 40 procent av ledningsgrupp samt investerings- och finansteam utgöras av det ”underrepresenterade könet”.

Om den reserverade delen av budgeten inte investeras kommer den att rulla över och öka nästa års allokering till 20 procent.

”Med ett ökat engagemang för mångfald och inkludering kommer Kinnevik bygga starkare och bättre företag. Jag är övertygad om att tydliga ambitioner och mätbara prestationsindikatorer kommer att öka vårt fokus på mångfald och inkludering ännu mer och skapa aktieägarvärde”, säger vd Georgi Ganev, enligt pressmeddelandet.

Ramverket för jämställdhet slår även fast att Kinnevik bara kommer att göra uppföljningsinvesteringar i företag som investmentbolaget anser ha gjort framsteg i relation till mångfald och inkludering.

Därtill ska alla Kinneviks chefer mätas på mångfald och inkludering, och resultaten kommer att kopplas till deras ersättning, heter det vidare i pressmeddelandet.
https://digital.di.se/artikel/kinneviks-ska-satsa-10-procent-av-pengarna-pakvinnoledda-bolag

Moderaternas ledning vill utreda slöjförbud i skolan

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om ett slöjförbud i grundskola och förskola, rapporterar Dagens Nyheter. Inför partiets stämma i oktober har sex motioner om frågan kommit in.

DN skriver att partistyrelsen nu är positiv till att frågan ska utredas, men att det är en fråga som splittrar partiet.

Partisekreterare Gunnar Strömmer säger till tidningen att ”de allra flesta” är överens om att slöja på barn är ett uttryck för en syn på heder och flickor som bör motverkas.

– Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger han.
Enligt DN vill M-politikerna bakom flera motioner utreda saken för att motverka hedersförtryck.
Ser också svårigheter

På frågan om huruvida M också vill se över ett förbud mot andra religiösa symboler säger Strömmer att det är en av de saker som man måste titta på i en utredning.

– Går det att på ett tydligt sätt avgränsa det till slöjan eller får det vittgående konsekvenser och är vi i så fall beredda att ta de stegen? Det är ett utmärkt exempel på varför detta inte ska hanteras skyndsamt, säger han.

Har debatterats i Malmö

Samtidigt finns det moderata företrädare som tidigare varit emot ett förbud.

Frågan har debatterats i Malmö, efter ett förslag lokalt från Sverigedemokraterna. Det möttes av motstånd från M-toppen Torbjörn Tegnhammar, som menar att ett sådant förbud skulle riskera att flickor hamnar i kläm mellan skolor och föräldrar.

I Staffanstorp, där kommunstyrelsen leds av Moderaterna, finns det redan ett beslut om slöjförbud i skolan.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaternas-ledning-vill-utreda-slojforbudi-skolan

AD DOMAR

Och slutligen några intressanta AD domar.
Dom nr 11/18 Mål nr A 21/17 Fråga om en arbetstagare tillika arbetssökande, som var kraftig överviktig,

har utsatts för diskriminering då han nekades plats på grundutbildningen till kriminalvårdare och därmed sammanhängande anställning. Tvisten har rört bl.a. om arbetsgivaren felaktigt förmodat att hans övervikt/fetma inneburit en funktionsnedsättning enligt diskrimineringslagen, om han var i en jämförbar situation med de sökande som antogs och om beslutet att neka honom en av utbildningsplatserna hade något samband med hans fetma.

Dom nr 19/18 Mål nr A 12/17 Tvisten gäller fråga om en skola direkt eller indirekt har diskriminerat en kvinnlig lärarvikarie framför allt genom att uppställa ett krav på att handhälsa även på manliga kollegor.

Dom nr 42/18 Mål nr A 93/16 En kvinna med en funktionsnedsättning, som innebär en för henne nedsatt arbetsförmåga om 50 procent av heltid, har hos ett bemanningsföretag vid tre tillfällen sökt eller gjort förfrågan om att få ingå ramavtal med bolaget och därmed ingå i den grupp av personer som bolaget kan visstidsanställa och hyra ut för arbete till kundföretag, när behov uppstår. Bolaget anställer för sådana visstidsanställningar bl.a. personer med ”annan huvudsaklig sysselsättning”. Kvinnan har, sedan hon upplyst bolaget om att hon har sjukersättning på halvtid, av bolaget fått beskedet att hon inte kunde komma i fråga för anställning hos bolaget, då hon enligt bolaget inte uppfyllde kraven för att kunna anställas hos bolaget. Tvisten gäller om bolaget genom beskeden till kvinnan, men även genom uppställande och upprätthållande av ett krav på annan huvudsaklig sysselsättning, utsatt henne för direkt eller indirekt diskriminering som haft samband med hennes funktionsnedsättning.

Dom nr 51/18 Mål nr A 46/17 En kvinna gjorde en förfrågan om arbete som tolk. Tolkföretaget avbröt rekryteringsförfarandet sedan kvinnan under en anställningsintervju, med hänvisning till sin religion, inte handhälsat på en manlig företrädare för företaget. Arbetsdomstolen har funnit att kvinnan blivit utsatt för indirekt diskriminering.

Tips:

 • Ny start för vårt exklusiva nätverk för dig som är kunskapsorienterad, nyfiken och vill lära dig mer om social hållbarhet. Med detta utskick följer en inbjudan till ett kompetensutvecklingsnätverk där du får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra, träffa forskare, göra företagsbesök och studera ”best practise”.
 • Mångfaldsspelet, ett diskussionsspel som bygger på de vanligaste fördomarna, https://euroquality.se/bocker-spel-mm/
 • Korta vägen, för akademiker som anlänt till Sverige www.academicum.se
 • Skrift om Social hållbarhet ”Att skapa hållbara företag och organisationer” Agenda 2030, hållbarhetskriterier, ÅRL och diskrimineringslagen. Verktyg och metod.

Läs, Beställ på https://euroquality.se/bocker-spel-mm

 

Sommar

Sensommarhälsningar

Från Ann-Katrine Roth

 

I utskick av nyhetsbrevet samarbetar vi med Barbro Landell på Effektivia Management & Administration AB 070 219 2343
www.effektivia.se